kirsikallio Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää

Sähköä ilmassa

 • Iltarusko Hanasaaressa. Teollisuusmiljöön estetiikkaa - vai maisematuho?
  Iltarusko Hanasaaressa. Teollisuusmiljöön estetiikkaa - vai maisematuho?
 • Sähköä ilmassa
 • Puu on sähkön vanki.
  Puu on sähkön vanki.
 • Sähköä ilmassa
 • Oksat voimalinjojen kavevereina
  Oksat voimalinjojen kavevereina
 • Sähköjohdot - kuin ihmisen piirtämä nuottiviivasto
  Sähköjohdot - kuin ihmisen piirtämä nuottiviivasto
 • Metsä aidattuna
  Metsä aidattuna
 • Sähköä ilmassa
 • Sähkölinjojen graafisuus
  Sähkölinjojen graafisuus
 • Sähköä ilmassa
 • Johdot halkovat ilmaa.
  Johdot halkovat ilmaa.
 • Sähköä ilmassa
 • Sähkötolppa ja koiranputki
  Sähkötolppa ja koiranputki
 • Kauppakeskus täysikuun aikaan
  Kauppakeskus täysikuun aikaan
 • Kaupunki nukkuu.
  Kaupunki nukkuu.

Jos Gallen-Kallela ikuistaisi kansallismaisemamme Palokärki (1893) tänään, halkoisivat sen tuuheaa havumetsää voimalinjat. Osa puustosta olisi parturoitu pois sähkön tieltä. Horisontissa siintäisivät tehtaan piiput, uhkean petäjän vierellä kohoaisi tukiasema. Vaaran kupeessa kulkisivat hiihtohissit ja mahtavan Paanajärven yli avautuisi Suomen pisin silta. Palokärki olisi vaihtunut sähköjohdoilla istuvaan harakkaan.

Kun viime kesänä kuljin kamerani kanssa pääkaupunkiseudulla, kiinnittyi katseeni sähköjohtoihin. Yllätyin, kuinka hyvin ne istuvat maisemaan. Sähköjohdot tuntuvat suorastaan kuuluvan siihen.

Kuitenkin monin paikoin tuntui pahalta todeta sähkölinjojen vuoksi kaadettujen puiden määrä. Sähköä tuhlataan surutta. Sähköjohtoja on sitä paitsi ihan liikaa. Maisema kaunistuisi, jos kotitaloudet tuottaisivat sähköä myös itse.

Olen kuvannut sähköä eri muodoissaan – välillä sitä kauhistellen, välillä sen luomasta rytmistä ja estetiikasta nauttien.

Sähkö on uurtanut syvän jäljen. Siitäköhän suivaantuneena on metsän Tapio puhaltanut puita nurin sähkölinjojen päälle taas tänäkin vuonna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

On arvokasta pohtia asioita eri näkökulmista, sähkölinjoja on tosiaankin jo liikaa.

Kun sähköä opitaan varastoimaan taloudellisesti ja sitä saadaan esim. aurinkopaneeleista halvalla talteen, silloin kiinteistökohtaisesta omavaraisuudesta voidaan jo puhua. Lisäksi tarvitaan Suomessa pieniä kaupunkikohtaisia ydinvoimaloita tms., jotka tuottavat sähköä ja lämpöä ympäristöystävällisesti, silloinkin kun aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle.

Tässä vielä tieteen näkökulmaa energiaan. https://www.youtube.com/watch?v=nB0rwM-Au0s

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Helsingin energia on rakentamasssa aurinkovoimalaa ja tarjosi asiakkaille siihen osakkuutta. Nyt on yksi paneeli meidänkin nimelle tulossa. Vaikuttaneeko lopulta sähkön hintaan, siitä ei vielä tiedä, mutta kokeiluna mielenkiintoinen ja kannatettava. Näin jälkeenpäin tuntuu, että useammanki olisi voinut hankkia.

Sähkölinjoja kätketään myös maanalle. näin jää ilmatila vapaaksi. Värikkäästi ovat kuitenkin Kehä III varrella olevat johdot koristeltu, joten silmäniloa sieltäkin löytyy.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

http://www.talouselama.fi/uutiset/maapallo+ei+kest...

Kestäviä ratkaisuja talouskasvuun nyt haetaan, aurinkopaneelit sopivat siihen, maakaapelointi on varmaan ratkaisu moneen ongelmaan.

Käyttäjän kirsikallio kuva
Kirsi Kallio Vastaus kommenttiin #5

Ydinvoimaa olisi helpompi kannattaa, jos fuusiotekniikka saataisiin toimivaksi. Löysin Tiedetuubin sivuilta jutun, jossa kerrottiin, kuinka fuusioenergialla voitaisiin tuottaa pienemmissä reaktoreissa. Vapautus sähköjohdoista? http://tiedetuubi.fi/fuusiovoimala_joka_kotiin

Käyttäjän kirsikallio kuva
Kirsi Kallio

Jälkikäteen ajatellen juuri Kehä kolmosen maisemat olisi pitänyt käydä kuvaamassa... voimalinjat ovat unohtumaton näky. Varsinainen nähtävyys, heh heh. Maakapelointi olisi parempi, mutta kalliimpi ratkaisu. Hyvä, että aurinkovoimaa on tarjolla!